Razlika između džema, pekmeza i marmelade

Nama je marmelada i dalje marmelada

Iako je bezosjećajna EU birokracija uspjela nametnuti svoje viđenje toga što je džem, pekmez ili marmelada, za većinu hrvatskih građana jedino pravilno je povijesno značenje ovih naziva na način kako se je stoljećima upotrebljavalo na našim prostorima.Različiti autori uz sitne razlike definiraju značenje riječi pekmez, džem i marmelada, ali sva se ta tumačenja preklapaju. Izabrali smo definicije iz prošlog stoljeća, objavljene 1955. godine u legendarnom priručniku Knjiga za svaku ženu - uzorna domaćica koji je za moju majku, kao i mnoge druge iz generacije poslijeratnih žena, bila svojevrsna biblija (izdavač: Seljačka sloga, Zagreb, 1955). Možda definicije nisu najiscrpnije, ali pokazuju da naša kultura u pripremi hrane nije puka izmišljotina nego tradicijska vrijednost na koju moramo biti ponosni.

I baš kako i kaže ova, kod mene već od uporabe vrlo pohabana knjiga, bez obzira kako je u EU zvali, marmelada će biti marmelada, a džem će biti džem.

Pekmez zovemo kuhanu voćnu kašu od neoguljenog ili oguljenog voća, s malo ili ništa šećera ili nešto šećera ili meda.

Marmelada je kaša od voća, sirovo ili kuhano pasirana i spremljena, kojoj smo dodali 50 dkg do 1 kg šećera na 1 kg voća, odnosno 75 dkg do 1,25 kg čistog meda.

Džem zovemo smjesu oguljenog ili neoguljenog voća, kome dodajemo najmanje 50 dkg šećera ili 75 dkg meda na 1 kg voća.

Citat iz Knjiga za svaku ženu - uzorna domaćica (Seljačka sloga, Zagreb, 1955)

Ovakvih primjera možemo naći još mnogo, ... ili jednostavno pitajte svoju baku, ona zna.

    

    Vezani članci

  • Kako je marmelada postala džem?

    Jezik, kultura i tradicija stvaraju se kroz dugi period vremena, prenose se s koljena na koljeno i zalog su budućnosti. I koliko god se trudili da ih očuvamo, mi pripadnici malih naroda u doba okrutnog neokapitalizma često izgubimo dio svog nacionalnog identiteta. Tako nam je EU uskratila pravo da riječ marmelada koristimo za ono za što su je koristile generacije naših predaka. Pročitajte članak...