Turovac u bijelom umaku

Prilog ili lagani besmesni obrok

Turovac se može pripremati na brojne načine, ali ako želite pripremiti brz, jednostavan i lako probavljiv prilog koji se dobro slaže sa svakom vrstom mesa, ili poslužiti lagani bezmesni obrok s malo kalorija onda je turovac u bijelom umaku pravi izbor.


Namirnice
- svježi turovac: 4 kom srednje veličine za odraslu osobu ili 2 za dijete
- maslac
- vrhnje za kuhanje
- sol
- začini po želji
Vrijeme pripreme
25 minuta
Složenost
vrlo jednostavno
Zamjenske namirnice
ako ne možete nabaviti turovac, možete upotrijebiti i španjolski zmijak, okusi su gotovo isti

Čišćenje turovca

Turovac možete očistiti na dva načina:

 • svježi turovac koji ste prethodno oprali kratko prokuhajte u lagano zaslanjenoj vodi (5-10 minuta). Ocijedite vodu, a vanjsku ovojnicu ostružite nožem (ide vrlo lagano).
 • druga varijanta je da ga očistite kao što biste očistili peršun. U tom slučaju odmah nakon guljenja potopite ga u zakiseljenoj vodi (octom ili limunovim sokom) da spriječite promjenu boje. Ocijedite, isperite i kratko prokuhajte u lagano zaslanjenoj vodi.

Preporučam prvu varijantu.
Konzervirani turovac prodaje se već očišćen.

Priprema

Turovac narežite na manje komade i stavite na vrući rastopljeni maslac, posolite i kratko propirjajte. Obično će biti dovoljno 5-10 minuta, ali ako je turovac stariji možda će biti potrebno i nešto dulje. Provjerite ubadanjem vilicom ili kušajte, treba biti mekano, ali da se ne raspada. Izvadite turovac i u preostali maslac dodajte vrhnje za kuhanje. Kratko prokuhajte da se zgusne. Ukoliko je umak prerijedak možete dodati malo gustina ili brašna ali najčešće nije potrebno, turovac ima vrlo malo vode i puno vlaknine. Umak prelijte po turovcu i servirajte kao prilog uz meso, ili kao bezmesno jelo.
Kod pirjanja možete dodati začine po želji, dobro se slaže s vlascem, pogotovo s češnjakovim vlascem (ukoliko dodajete usitnjeni obični češnjak ili češnjak u granulama budide oprezni, obični češnjak vrlo lako može u potpunosti prevladati okus). Možete u umak naribati malo muškatnog orašćića, dodati grubo samljeveni zeleni papar ili gorušicu... Budite kreativni, ali vrlo odmjereni. Turovac ima vrlo delikatan i nježan okus (za koji većina kaže da ima okus po oštrigama, ali ja bih ipak rekao da više liči na nešto između šparoga i artičoka). Previše začina zatomit će njegov specifičan okus.

  

  Vezani članci

  

  Turovac

  Tragopogon porrifolius

  Ova izgledom neugledna povrtna vrsta „starinsko“ je povrće koje se je u znatnoj mjeri uzgajalo još od 16. stoljeća i do početka prošlog stoljeća bilo nezaobilazni dio jelovnika većine europskih naroda. Danas je gotovo iščeznulo s naših stolova. U posljednje vrijeme postaje znak presti... » Pročitajte članak

  

  Španjolski zmijak

  Scorzonera hispanica

  Španjolski zmijak (crni korijen) u posljednje vrijeme ponovno dobija na popularnosti, a zbog manje vlaknaste strukture i vrlo sličnog okusa sve češće u ponudi zamjenjuje turovac. Opće je prihvaćeno mišljenje da zmijak (kao i turovac) okusom podsjeća na kamenice, otuda i narodno ime biljka k... » Pročitajte članak