Britanski 'ratni' sirup od šipka

Sirup od šipka divlje ruže

Sirup od šipka spasio je zdravlje djece u Velikoj Britaniji za vrijeme Drugog svjetskog rata. Baš zato donosimo recept koji je preporučilo tadašnje britansko Ministarstvo hrane. Iako bi u današnje vrijeme mogli možda i promijeniti metodologiju izrade, donosimo baš ovaj recept. I u privatnom životu i u pripremanju članaka za naše stranice uvijek se vodimo idejom očuvanja starih vrijednosti i naslijeđa naših predhodnika. I mi ga pripremamo baš po ovom receptu iz prošlog stoljeća.Starinski recept koji donosimo posebno je popularan bio u Velikoj Britaniji za vrijeme Drugog svjetskog rata. Članak o njegovoj povijesti možete pročitati u našoj rubrici povijest hrane ili klikom na ovaj link.

Originalni recept, iz The Hedgerow Harvest (1943) napisan je za 2 funte šipka (0,91 kg). Radi lakšeg snalaženja prenijeli smo ga iz britanskog imperijalnog u metrički sustav i preračunali na količinu od 1 kg šipka.

Postupak

 • Zakipite 1,90 litre vode
 • Strojem za mljevenje mesa sameljite 1 kg šipka i odmah, bez odlaganja, usipajte u zaključalu vodu. Pričekajte da ponovno zakipi, maknite s štednjaka i ostavite da stoji 15 minuta.
 • Smjesu prebacite u flanelsku krpu, lanenu krpu ili sirnu maramu, objesite iznad čiste posude i ostavite da kapa. (Napomena: nemojte smjesu staviti da kapa kroz obično cjedilo ili sito, šipak ima brojne dlačice koje će sigurno proći).
  • Da budete sigurni da su odstranjene sve oštre dlačice prvu polovinu iskapane tekućine vratite u krpu i pustite da ponovno iskapa.
 • Kada je većina tekućine iskapala kroz tkaninu prebacite gusti ostatak u čistu posudu, prelijte s litrom kipuće vode, dobro promiješajte i ostavite da stoji 10 minuta.
 • Smjesu ponovno stavite u krpu i pustite da iskapa.
  • Da budete sigurni da su odstranjene sve oštre dlačice prvu polovinu iskapane tekućine vratite u krpu i pustite da ponovno iskapa.
 • Iskapani sok stavite u čistu posudu i kuhate na laganoj vatri sve dok ne ukuha na količinu od otprilike 1 litre. Dodajte 620 grama šećera i prokuhajte 5 minuta uz miješanje.
 • Gotovi vrući sirup ulijte u još vruće sterilizirane bočice i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Već otvorenu bočicu čuvajte u hladnjaku i potrošite u roku 2 tjedna.

Važna sigurnosna napomena: Ne konzumirajte sirovi šipak. On je vrijedna i zdrava namirnica, ali sadrži brojne dlačice koje ako nisu odstranjene mogu izazvati snažnu iritaciju probavnog sustava (jedno od narodnih imena za šipak je svrbiguzica).
Prilikom čišćenja šipka i bilo kakve manipulacije otvorenim plodom korisno je koristiti jednokratne medicinske gumene rukavice. Dlačice mogu iziritirati kožu i izazvati vrlo jak svrbež. Prah svrbljivac koji se koristi za zbijanje neslanih šala proizvodi se od dlačica iz šipka. Nikada prilikom rada sa šipkom rukama ne dodirujte oči ili sluznice.

  

  Vezani članci

 • Britanski 'ratni' sirup od šipka

  Crtica iz povijesti

  Sirup od šipka spasio je zdravlje velikom broju djece u Velikoj Britaniji za vrijeme Drugog svjetskog rata. Pročitajte članak...

 • Šipak - plod divljih ruža

  Rosa spp. - Fructus Cynosbati

  Šipak, plod divljih ruža, uglavnom je svima poznat kao ljekovita biljka od koje se spravlja ljekovit i ukusan čaj. Iako mnogi poznaju marmeladu od šipka, malo je ljudi svjesno da je šipak izuzetno zdrava namirnica, bogata vitaminima, od koje se mogu prirediti zdravi i ukusni sirupi, želei, vino... Kušajte sirup od šipka preliven preko još toplih domaćih palačinki, sigurno nećete požaliti. Pročitajte članak...

 • Pasja ruža

  Rosa canina

  Pasja ruža najčešće je komercijalno uzgajana i u Hrvatskoj u prirodi najrasprostranjenija vrsta divlje ruže. Iako se njen šipak ne smatra tako ukusnim i pogodnim za uporabu u kulinarstvu kao onaj pješčane ili mekane ruže, smatra se najljekovitijom vrstom. Pročitajte članak...

 • Vinska ruža

  Rosa rubiginosa

  Vinska ruža (Rosa rubiginosa) trnoviti je grm, raste u visinu 2-3 metra, isto toliko u širinu. Rasprostranjena je u Europi i zapadnoj Aziji. Omiljena je za uzgoj na okućnicama jer listovi ove ruže imaju naglašen miris po jabukama koji se često intenzivno širi okolinom za vrijeme vlažnih i to... » Pročitajte članak