Armenski krastavac

I krastavac i dinja

Ova zanimljiva vrsta povrća u ranoj fazi zrenja okusom i izgledom liči na krastavac i upotrebljava se kao krastavac. U zrelom stanju konzumiramo ga kao vrlo ukusnu dinju.


Botaničko ime
Cucumis melo var. flexuosus
Drugi nazivi
zmijoliki krastavac, armenska dinja
Strani nazivi
eng. armenian cucumber, yard-long cucumber, snake cucumber

Opis. Armenski krastavac botanički je dinja iz roda Cucumis porodice Cucurbitaceae, ali okusom i oblikom liči krastavcu. U ranoj fazi zriobe plod je, ovisno o sorti, blijedozelene do tamnozelene boje, okusom je krastavac i u kulinarstvu se uglavnom upotrebljava kao krastavac. U kasnoj fazi zriobe plod dobija žuću boju i okus dinje i koristi se kao dinja.
Ova zanimljiva vrsta 'krastavca' ne postaje gorka ni za vrijeme sušnih razdoblja. Može narasti i do 70 cm, ali najizraženiji okus ima pri dužini od 20-40 cm.

Kulinarska uporaba. Upotrebljava se kao obični krastavac, svjež ili se može kiseliti. U zrelom stanju konzumiramo ga kao dinju. Kora nema gorčine pa je nije potrebno guliti prije pripreme. Vrlo je često mišljenje da se po okusu svrstava u ukusnije krastavce. Posebno ga vole osobe koje teško probavljaju obične krastavce ili imaju neugodne osjete nakon konzumiranja običnih krastavaca.

Uzgoj. Sjetva se vrši direktno na mjesto rasta od kraja travnja do lipnja. Može se uzgajati iz presadnica, ali iz vlastitog iskustva znam da takve biljke kasnije nešto sporije napreduju, manje su otporne na bolesti i daju nešto slabiji rod od onih iz direktne sjetve. Koristi od uzgoja iz presadnica možete imati ako vam inače puževi ili ptice pojedu mlade biljčice (jako vole krastavce). Sjetvu za presadnice vršimo u zasebne posudice ili kontejnere, 3-4 tjedna prije planiranog roka presađivanja. Nakon nicanja mlade presadnice potrebno je presiliti na hladnije mjesto kako bismo izbjegli prebrzi početni rast i naglo izduljivanje stabljike, takve su biljke kasnije krhke i vrlo osjetljive na vjetrolom.

Uzgoj uz mrežu. Vitice se teško prihvaćaju uz tanku žičanu podlogu | Dalibor Kudumija © Vrtlarstvo.info
Armenski krastavac, cvijet | Dalibor Kudumija © Vrtlarstvo.info

Za rast preferira sunčanu poziciju i dobro pognojeno tlo. Iako relativno dobro podnosi sušu, za sušnijih perioda bit će ga potrebno redovito zalijevati kao i svaku drugu vrstu krastavaca. Uspjeva dobro i na tlu i uz potporanj, uzgoj uz potporanj daje nešto ravnije plodove. Iako posjeduje jake i duge vitice za prihvaćanje nije izrazito dobar penjač, vitice se teško opliću oko tankih potpornja, kod uzgoja uz mrežu morat ćete mu povremeno pomoći upletanjem mladih izbojaka u oka mreže ili privezivanjem.

    

    Vezani članci