Šćir (amarant) kao povrće

Kineski špinat, Azijski špinat, Calalo, Callaloo

Amaranthus tricolor Red Army (Prenn [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons)

Iako je šćir (amarant) uglavnom poznat kao drevna i zdrava žitarica, malo ljudi zna da se mladi list pojedinih vrsta šćira u mnogim nacionalnim gastronomijama upotrebljava i kao ukusno povrće. Priprema se na brojne načine, probajte ga pripremiti poput špinata ili na lešo.

Taksonomija

Red:Caryophyllales
Porodica:Amaranthaceae (šćirovine)
Rod:Amaranthus (šćirevi)
Vrsta:Amaranthus spp.

Uzgojni podaci

Klimatska zona:6 - 11Info
Vrsta tla:humosno, glinasto, pjeskovito
pH tla:neutralno, kiselo, bazno
Položaj:osunčana pozicija, ne podnosi sjenu
Sadnja:travanj-srpanj
Berba:svibanj-listopad
Kalendarski podaci odnose se na područja s kontinentalnom klimom. Za regije s gorskom i mediteranskom klimom potrebno je prilagoditi termine.

Botaničko ime
Amaranthus spp.
Drugi nazivi
kineski špinat, azijski špinat, lisnati sćir, ščir, štir, rumenika, amarant
Strani nazivi
eng. amaranth • njem. Amarant

Opis. Kao povrće uzgajaju se vrste šćira: Amaranthus cruentus, Amaranthus blitum, Amaranthus dubius, Amaranthus tricolor i zeleni amarant (Amaranthus viridis). I sjeme povrtnih vrsta je jestivo, ali se zbog uglavnom tamnog obojenja rijetko koristi za pripremu hrane. Povrtne vrste daju i znatno manje količine sjemena od žitaričkih vrsta.

Najpoznatija vrsta koja se koristi kao lisnato povrće je Amaranthus tricolor, u različitim varijetetima i obojenjima. Okus mu je poput špinata ali nešto bolje izražene arome i ukusniji. Boja može biti jednolično zelene, jednolične crvenkaste do zagasito tamnocrvene, ili u kombinaciji različitih nijansi zelene, žute i crvene na jednoj biljci ili s prijelazima boja na pojedinom listu. Na tržištu se pojavljuje pod različitim nazivima, najčešće kineski špinat (iako se taj termin upotrebljava i za nekoliko drugih biljaka koje se u Kini uzgajaju kao lisnato povrće, Basella alba i Ipomoea aquatica, kao i za Amaranthus dubius) ili callaloo (calaloo). Osim navedene vrste u uzgoju je čest i zeleni amarant (Amaranthus viridis) koji je popularan u Grčkoj gdje se priprema kuhan i serviran s maslinovim uljem i limunom.

Amaranthus tricolor | Kor!An iz Wikimedia Commons
Amaranthus tricolor callaloo | Dalibor Kudumija © Vrtlarstvo.info
Amaranthus tricolor Red Army | Prenn iz Wikimedia Commons
Amaranthus viridis | Forest & Kim Starr iz Wikimedia Commons
Amaranthus blitum (lividus) | Dalgial iz Wikimedia Commons
Amaranthus dubius | Veronidae iz Wikimedia Commons

Prehrambena vrijednost. List šćira vrlo je zdravo povrće. Sadrži visoke količine vitamina C, željeza, beta karotena, folne kiseline i bjelančevina. Količina sirovih bjelančevina u suhom listu iznosi 20-32%. Šćir u približno istoj količini kao i špinat ili blitva sadržava oksalnu kiselinu i nitrate, stoga ga poput špinata i blitve preporučljivo prokuhati u vodi 5-10 minuta, a vodu baciti.

Kulinarska primjena. Uobičajen je način pripreme kao kod špinata ili blitve. Može se koristiti i kao salatno povrće.

Uzgoj. Sjetva se vrši u dobro usitnjenu vlažnu zemlju pri temperaturi tla od barem 15°C, nakon što prestane opasnost od kasnih mrazeva. Sjeme se polaže na dubinu od oko 1 cm. Zemlju treba nježno pritisnuti kako bi se omogućio dobar kontakt sa sjemenom. Pri temperaturi tla od 20°C sjeme klija 3-4 dana. Može se uzgajati i iz presadnica. Sadnja presadnica na mjesto kasnijeg uzgoja treba se obaviti pri starosti presadnica od 2-3 tjedna.
Razmak biljaka unutar reda ovisi o predviđenom načinu berbe. Ukoliko se planira jednokratna berba vađenjem cijelih biljaka s korijenom u starosti 5-7 tjedana, preporučeni razmak je 4-8 cm. Veći razmak dalje manji prinos lista. Ukoliko se planira periodično branje listova preporučeni razmak je 15-30 cm, u tom slučaju biljke se počinju obirati kada dostignu visinu od 15 cm.Vezani članci

Šćir (štir, amarant, rumenika)

Amaranthus spp.

Šćirove čini velika skupina s više od šezdeset različitih vrsta, neke vrste rastu samoniklo u prirodi, a određeni broj kultivirano se uzgaja za hranu kao žitarice i povrće, kao ukrasne biljke ili kao prirodni izvor boje u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji, a od zrnja se ... » Pročitajte članak

Šćir - hrana dostojna bogova

Crtica iz povijesti

Šćir je drevna žitarica koja se uzgaja već 8.000 godina i bio je osnovna hrana drevnih Asteka. Ima bogatu, zanimljivu i burnu povijest. Kao najvažniju namirnicu od koje im je ovisio opstanak Asteci su je štovali i koristili pri religioznim obredima, smatrali su da je šćir hrana dostojna bogo... » Pročitajte članak