Starinske sorte povrća

Starinske sorte povrća svojim okusom, ponekad i bojom ili izgledom nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim. Koliko ste se puta, nakon što se kupili povrće ili voće u nekom trgovačkom lancu zapitali: Gdje je nestao onaj okus iz bakinog vrta?

Pod starinskim (starim, naslijeđenim) sortama smatramo one koje su u nepromijenjenom obliku postojale prije 1951. godine.

Pročitajte više...

Prikaži:

Poredaj prema:

Zadnja izmjena: 17.12.2017

a starinske sorte povrća

Što su to starinske (stare) sorte povrća?

1

Pod starinskim (starim, naslijeđenim) sortama smatramo one koje su u nepromijenjenom obliku postojale prije 1951. godine. Stare sorte povrća svojim okusom, ponekad i bojom ili izgledom nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim. Koliko ste se puta, nakon što se kupili povrće ili voće u nekom trgovačkom lancu zapitali: Gd...

Pročitajte članak

Zadnja izmjena: 10.12.2017

rabarbara starinske

Rabarbara - starinske sorte

2

Kroz povijest su postojale brojne sorte rabarbare, često su svaki kraj i svaki proizvođač sjemenskog materijala imali svoju sortu koja se uzgajala na relativno uskom zemljopisnom području. Primjer za to je i sorta zagrebačka rabarbara koju je sada nemoguće pronaći na tržištu, a proglašena i je sortom ugroženom od...

Pročitajte članak

Zadnja izmjena: 10.12.2017

bob

Bob - starinske sorte

Vicia faba

3

Iako je u nekim zemljama bob vrlo popularno povrće i na policama trgovina sjemenskim materijalom može se u ponudi pronaći i dvadesetak različitih sorti, u Hrvatskoj se uzgaja samo jedna do dvije sorte.
Prilikom izbora sorte trebalo bi obratiti pažnju na namjenu i vrstu uzgoja, pojedine sorte pogodnije su za zamrza...

Pročitajte članak