Rabarbara

Povrće? Voće? Ili oboje.

Iako je rabarbara povrće, zbog svoje glavne upotrebe u slasticama (pitama i kompotima) u velikom dijelu svijeta svrstava se u voće. Ovu biljku zanimljivog izgleda i specifičnog okusa danas rijetko možemo pronaći u vrtovima, samo ponekad na tržnici i gotovo nikad u trgovinama. U Hrvatskoj je neopravdano zanemarena iako se stariji među nama s nostalgijom sjećaju izvrsnog okusa i zanimljivog izgleda kompota od rabarbare što su ga pripremale naše bake…

Taksonomija

Red:Caryophyllales
Porodica:Polygonaceae (dvornjače)
Rod:Rheum (rabarbare)
Vrsta:Rheum rhaponticum

Uzgojni podaci

Klimatska zona:3 - 7Info
Vrsta tla:humusno, glinasto
pH tla:neutralno, kiselo, bazno
Položaj:polusjena (tolerira i sunčani položaj uz obilno zalijevanje)
Sadnja:ožujak-svibanj; rujan-listopad
Cvatnja:lipanj
Berba:ožujak-lipanj
Kalendarski podaci odnose se na područja s kontinentalnom klimom. Za regije s gorskom i mediteranskom klimom potrebno je prilagoditi termine.


Botaničko ime
Rheum rhaponticum
(
sin. Rheum rhabarbarum)

Drugi nazivi
rabarbar, rapontik

Strani nazivi
eng. rhubarb • njem. Rhabarber

 

Opis. Rabarbara je trajnica iz istoimenog roda, rabarbara (Rheum) porodice dvornjače (Polygonaceae). Porijeklom je s obala rijeke Volge gdje je rasla u divljem obliku. Za ljudsku prehranu koriste se lisne peteljke. Danas se uzgaja u gotovo cijelom svijetu u kultiviranim varijetetima koji se razlikuju uglavnom u boji stabljike koja varira od zelene, preko različitih nijansi ružičaste pa sve do tamno crvene. Uopćeno je mišljenje da je rabarbara bolja ukoliko su peteljke tamnije crveno obojene. Međutim, boja peteljki nije povezana ni s okusom niti s kvalitetom. Pojedine sorte ponešto se razlikuju u okusu i pretežitoj namjeni, ali razlika u okusu i kvaliteti prvenstveno je rezultat uzgojnih čimbenika poput sastava tla, pravilne njege, osunčanosti, količine vlage... Kod nas se u uzgoju uglavnom nalaze tamnije obojene sorte poput Glaskins perpetual ili produktivna sorta Victoria iako su u drugim zemljama i svjetlije obojene sorte, poput Champange sa ružičastim stabljikama jednako cijenjene i zastupljene na tržištu.

Kulinarska primjena. Rabarbara je vrlo popularna u SAD, gdje se smatra voćem, i Europi, posebno u Velikoj Britaniji i skandinavskim zemljama. Pita od rabarbare tradicionalni je dio blagdanskog ručka prilikom američkog Dana zahvalnosti. Od stabljika se pripremaju razni kolači, džemovi, kompot i osvježavajuća pića. Narezana stabljika može se sušiti ili ušećeriti. Moj osobni favorit je kompot od rabarbare.

Ljekovita svojstva. Korijen rabarbare tisućama se godina koristi kao vrlo široko primjenjivo sredstvo u narodnoj medicini, posebno u tradicionalnoj kineskoj. Zbog potencijalne toksičnosti ne navodimo ovdje njegovu upotrebu, smatramo da niti jedan dio ove biljke ne bi u ljekovite svrhe trebalo koristiti bez nadzora stručne osobe.

Zdravstvena napomena. List rabarbare sadrži znatne količine oksalne kiseline koja je toksična. Iako je letalna doza vrlo visoka i trebalo bi pojesti veću količinu lišća za znatnije posljedice po organizam, općenito je mišljenje, kojeg se i mi držimo, da je lišće rabarbare otrovno i ne treba ga konzumirati. Za ljudsku prehranu koriste se isključivo stabljike koje sadrže mali udio oksalne, a znatno veći udio malatne kiseline koja mu daje kiselost. Osobe kojima je dijagnosticiran artritis, reumatizam ili giht trebaju izbjegavati konzumaciju većih količina rabarbare. Ukoliko vam je dijagnosticirano jedno od ovih oboljenja preporučujemo da se prije konzumiranja rabarbare posavjetujete s liječnikom.

Uzgoj. Rabarbara je trajnica koja može doživjeti i 20 godina, iako se za uzgoj koristi uglavnom 7-9 godina. Može se uzgajati na bilo kojoj vrsti tla ali preferira umjereno teško, humusom bogato tlo i osunčanu poziciju. Tolerira umjerenu sjenu. Mediteranska klima nešto je manje pogodna za uzgoj od kontinentalne.
Iako je moguć i uzgoj iz sjemena (što može dati neuniformo potomstvo ukoliko sjeme nije iz pouzdanog izvora) rabarbara se najčešće razmnožava dijeljenjem podanka dvogodišnjih, trogodišnjih ili starijih biljaka. Presadnice rabarbare mogu se kupiti u boljim vrtnim centrima. Pri tome budite vrlo oprezni i pročitajte deklaraciju, ili inzistirajte kod prodajnog osoblja da vam kažu točan botanički (latinski) naziv. Naime, postoji veći broj vrsta srodnih biljaka iz porodice rabarbara (Rheum) koje se tamo prodaju, a služe isključivo kao ukrasne biljke, najčešće za sadnju uz vrtna jezerca, i nisu namijenjene za ljudsku prehranu. Obratite pažnju i na sortu: izaberite onu sortu koja će najbolje odgovarati namjeni za koju je uzgajate, za izradu kompota, preradu u džem ili pripremu jela i kolača. Pročitajte i članak o starinskim sortama rabarbare s fotografijama i osnovnim informacijama. Link na članak možete pronaći ispod ovog teksta.
Sadnice se na mjesto uzgoja sade u proljeće, ili u jesen do kraja listopada kako bi se mogle dovoljno ukorijeniti do zime. Mlade sadnice dobro je prije zime pokriti slojem slame kako bi se zaštitile od smrzavanja. Peteljke se ne beru prve godine. Tek kod dvogodišnjih biljaka može se ubrati 2-3 peteljke, a redovite berbe vrše se kod 3-godišnjih i starijih biljaka. Bere se ručno, samo peteljke s potpuno razvijenim listom, tako da se otrgne pri dnu. Nikada ne uberemo sve peteljke da se znatno ne smanji asimilacijska površina. Cvijetanje troši resurse biljke i usporava razvoj novih listova, pa je cvijet potrebno otrgnuti čim se pojavi pupoljak.
Rabarbara rijetko oboljeva.

Prirodno vrtlarenje. Postoje brojni navodi da se na rabarbari vole gnjezditi smrdljivi martini (Podisus maculiventris) koji su prirodni neprijatelji krumpirove zlatice, pa bi u miješanoj kulturi s krumpirom ili u njegovoj blizini trebalo posaditi rabarbaru.
Unatoč otrovnosti listova rabarbare oni se mogu odlagati na kompostnu hrpu bez bojazni da će doći do zagađenja komposta ili tla na kojem će se koristiti. I u ovom slučaju priroda odradi svoje i takav je kompost neškodljiv.

Sorte. Kroz povijest su postojale brojne sorte rabarbare, često su svaki kraj i svaki proizvođač sjemenskog materijala imali svoju sortu koja se uzgajala na relativno uskom zemljopisnom području. Primjer za to je i sorta zagrebačka rabarbara koju je sada nemoguće pronaći na tržištu, a proglašena i je sortom ugroženom od izumiranja. Kako su male sjemenske tvrtke nestajale, zbog komocije i malog interesa za uzgoj rabarbare, velike su kompanije počele forsirati svega nekoliko najpopularnijih sorti. Velik broj sorti tako je bespovratno izgubljen.Vezani članci

Rabarbara - povrće ili voće?

- crtica iz povijesti

Povrće u kolaču? Ili voće u gulašu? Da, to je rabarbara... Iako rabarbaru pravilno svrstavamo u povrće, sud u New Yorku (Sjedinjene Američke Države) donio je 1947. godine odluku da, budući da se u SAD rabarbara koristi kao voće
... » Pročitajte članak

Rabarbara - starinske sorte

Kroz povijest su postojale brojne sorte rabarbare, često su svaki kraj i svaki proizvođač sjemenskog materijala imali svoju sortu koja se uzgajala na relativno uskom zemljopisnom području. Primjer za to je i sorta zagrebačka rabarbara koju je sada nemoguće pronaći na tržištu, a proglašena ... » Pročitajte članak