Pasja ruža

Pasja ruža najčešće je komercijalno uzgajana i u Hrvatskoj u prirodi najrasprostranjenija vrsta divlje ruže. Iako se njen šipak ne smatra tako ukusnim i pogodnim za uporabu u kulinarstvu kao onaj pješčane ili mekane ruže, smatra se najljekovitijom vrstom.

Taksonomija

Red:Rosales
Porodica:Rosaceae (ružatice)
Rod:Rosa (ruže)
Vrsta:Rosa canina

Uzgojni podaci

Klimatska zona:3 - 7Info
Vrsta tla:humusno, pjeskovito, glinasto
pH tla:neutralno, kiselo, bazno
Položaj:osunčano mjesto okrenuto prema jugu ili zapadu
Sadnja:studeni - ožujak
Cvatnja:lipanj - srpanj
Berba:listopad - studeni
Kalendarski podaci odnose se na područja s kontinentalnom klimom. Za regije s gorskom i mediteranskom klimom potrebno je prilagoditi termine.


Botaničko ime
Rosa canina

Drugi nazivi
šipak, šipurika, šipak divlji, obični šipak, divlja ruža, plotna ruža, svrbiguzica

Strani nazivi
eng. dog rose • njem. Hund-Rose, Hagrose, Heckenrose

 

Opis. Pasja ruža najčešće je komercijalno uzgajana i u Hrvatskoj u prirodi najrasprostranjenija vrsta divlje ruže. Iako se njen šipak ne smatra tako ukusnim i pogodnim za uporabu u kulinarstvu kao onaj pješčane ili mekane ruže, smatra se najljekovitijom vrstom.
Trnoviti je grm visine 2-3 metra. U kontinentalnoj Hrvatskoj cvate od kraja svibnja do sredine srpnja, rijetko kasnije, najčešće svjetlo ružičastim cvjetovima s pet latica, promjera 4-6 cm. Šipak je narančasto-crvene do jarko crvene boje, dozrijeva u rujnu i listopadu. U prirodi je nalazimo uglavnom uz rubove šuma, uz puteve i u živicama. Zbog pejsažne vrijednosti često se uzgaja na okućnicama kao živa ograda ili na pegolama uz balkone i terase za zaštitu od pogleda i zasjenu od sunca.
Kroz povijest lokalno je stanovništvo šipak pasje ruže uglavnom ubiralo u prirodi, u prirodnim staništima i predavalo na otkup u brojnim otkupnim stanicama. U današnje vrijeme većina industrijskih potreba zadovoljava se kultiviranim uzgojem, a vrlo malo otkupom od skupljača u prirodi. Današnje kultivirane sorte razvijene su da imaju što veći plod, da se lakše beru i budu otpornije za bolesti, najčešće na uštrb kvalitete i izvornog okusa i kemijskog sastava.
Osim šipaka u ljekovite se i kulinarske svrhe upotrebljavaju se i korijen, mladi listovi, cvjetne latice i šiške (izrasline nastale kao posljedica uboda oše šiškarice).

Rosa canina cvijetCvijet R. canina | snimljeno u Rijeci, Hrvatska | FOTO: Roberta F. [CC-BY-SA-3.0] iz Wikimedia Commons

Ljekova svojstva. Usplođe šipka pasje ruže, kao što je već navedeno u uvodnom tekstu, izuzetno je bogato vitaminom C, sadrži ga oko 1% (0,2 do 2,4%), daleko više od agruma koji su u našoj svijesti najvažniji izvor ovog vitamina. I vrlo je stabilan, istraživanja su pokazala da se i nakon jedne godine u marmeladi od šipka još uvijek može naći 25% njegove inicijalne količine. Konzumiranje ploda, prerađevina ploda i čaja povoljno djeluje kod prehlade i gripe, povećava otpornost i ubrzava oporavak kod zaraznih bolesti, ublažava simptome proljeva i gastritisa, djeluje diuretičko i adstrigentno. Sirup od šipka dodaje se kao sredstvo za popravljanje okusa lijekova.
Pripravci od svježih latica dobiveni bilo destilacijom ili potapanjem u ulju koriste se na osjetljivoj koži, kod suhe i ispucale kože te opeklina. Od sušenih latica također se može raditi čaj.
Od sušenih mladih listova koji također sadrže znatnu količinu C vitamina priprema se čaj, kao samostalni pripravak ili u mješavini s drugim biljkama.

Zanimljivosti. BRITANSKI "RATNI" SIRUP. Sirup od šipka (uglavnom pasje ruže, iako se je proizvodio dijelom i od drugih vrsta) spasio je zdravlje djece u Velikoj Britaniji za vrijeme Drugog svjetskog rata. Zbog pomorske blokade tijekom koje su njemačke podmornice potapale trgovačke brodove koji su plovili prema Velikoj Britaniji opskrba Britanije voćem, posebno agrumima, bila je u potpunom prekidu. Kako se tada vitamini još nisu sintetski proizvodili počeli su se učestalo javljati zdravstveni problemi u djece uzrokovani nedostatkom C vitamina. Tadašnje Ministarstvo hrane donijelo je naredbu o prikupljanju šipka i masovnoj proizvodnji sirupa. Brigade dobrovoljaca prikupljale su šipak u prirodi, u periodu od 1943. do 1945. godišnje je prikupljano po 450 tona, od kojeg se je proizvodio sirup koji je prodavan po niskim cijenama, a majkama s djecom dijeljen je u zdravstvenim ustanovama. U medijima je objavljen recept s detaljnim uputama za kućnu pripremu sirupa. Budući da je sirup bio i ukusan djeca ga nisu doživljavala kao lijek. Još i danas brojne britanske obitelji pripremaju šipkov sirup po tom receptu i koriste kao preljev za palačinke, kolače, kompote, dodaju u vočne kupove... Originalni recept možete pronaći u našem poglavlju gastro/recepti/zimnica ili klikom na ovaj link.

Kulinarska upotreba. Od šipka pasje ruže najčešće se rade marmelada, sirup, osvježavajuća bezalkoholna pića, alkoholna pića i vino.

Uzgoj. Ukoliko se odlučite za uzgoj pasje ruže, ili bilo koje vrste divljih ruža za korištenje šipka, bilo u komercijalnom uzgoju ili uzgoju na okućnici za vlastite potrebe, uputno je kupiti već uzgojene deklarirane sadnice. Iako se divlje ruže mogu uzgojiti i iz sjemena koje skupite u prirodi (doduše klijavost je vrlo niska i postupak koji uključuje stratifikaciju može biti dugotrajan), varijabilnost potomstva je vrlo velika i tako uzgojene ruže su neuniforme kvalitete. Razmnožavanje je moguće i reznicama, ali uspješnost ukorijenjivanja je vrlo niska, a i samo ukorijenjivanje može potrajati do 12 mjeseci. Kupovina sadnica je sigurnija opcija.Vezani članci

Šipak divljih ruža

Rosa spp. - Fructus Cynosbati

Šipak - plod divljih ruža, posebno pasje ruže (Rosa canina), uz kamilicu i metvicu najpoznatija je ljekovita biljka u našim krajevima. Gotovo da nema nikoga tko nije barem jednom popio šalicu ljekovitog i okrepljujućeg čaja od šipka. Doduše, većina nije probala njegov izvorni okus jer je u... » Pročitajte članak

Vinska ruža

Rosa rubiginosa

Vinska ruža (Rosa rubiginosa) trnoviti je grm, raste u visinu 2-3 metra, isto toliko u širinu. Rasprostranjena je u Europi i zapadnoj Aziji. Omiljena je za uzgoj na okućnicama jer listovi ove ruže imaju naglašen miris po jabukama koji se često intenzivno širi okolinom za vrijeme vlažnih i to... » Pročitajte članak

Britanski 'ratni' sirup od šipka

Crtica iz povijesti

Sirup od šipka spasio je zdravlje velikom broju djece u Velikoj Britaniji za vrijeme Drugog svjetskog rata.
Zbog pomorske blokade tijekom koje su njemačke podmornice potapale trgovačke brodove koji su plovili prema Velikoj Britaniji opskrba Britanije voćem, posebno agrumima, bila je u potpu... » Pročitajte članak

Britanski 'ratni' sirup od šipka

Recept

Sirup od šipka spasio je zdravlje djece u Velikoj Britaniji za vrijeme Drugog svjetskog rata. Baš zato donosimo recept koji je preporučilo tadašnje britansko Ministarstvo hrane. Iako bi u današnje vrijeme mogli možda i promijeniti metodologiju izrade, donosimo baš ovaj recept. I u privatnom ... » Pročitajte članak