Vinska ruža

Kristian Peters [CC-BY-SA-3.0], iz Wikimedia Commons

Vinska ruža (Rosa rubiginosa) trnoviti je grm, raste u visinu 2-3 metra, isto toliko u širinu. Rasprostranjena je u Europi i zapadnoj Aziji. Omiljena je za uzgoj na okućnicama jer listovi ove ruže imaju naglašen miris po jabukama koji se često intenzivno širi okolinom za vrijeme vlažnih i toplih vjetrova.

Taksonomija

Red:Rosales
Porodica:Rosaceae (ružatice)
Rod:Rosa (ruže)
Vrsta:Rosa rubiginosa

Uzgojni podaci

Klimatska zona:3 - 7Info
Vrsta tla:humusno, pjeskovito, glinasto
pH tla:neutralno, kiselo, bazno
Položaj:osunčano mjesto okrenuto prema jugu ili zapadu
Sadnja:studeni - ožujak
Cvatnja:lipanj - srpanj
Berba:listopad - studeni
Kalendarski podaci odnose se na područja s kontinentalnom klimom. Za regije s gorskom i mediteranskom klimom potrebno je prilagoditi termine.


Botaničko ime
Rosa rubiginosa

(sin. Rosa eglanteria)

Drugi nazivi
gorska ruža

Strani nazivi
eng. sweet briar, sweetbrier rose, eglantine rose • njem. Wein-Rose, Zaun-Rose, Apfel-Rose

Opis. Vinska ruža (Rosa rubiginosa) trnoviti je grm, raste u visinu 2-3 metra, isto toliko u širinu. Rasprostranjena je u Europi i zapadnoj Aziji. Omiljena je za uzgoj na okućnicama jer listovi ove ruže imaju naglašen miris po jabukama koji se često intenzivno širi okolinom za vrijeme toplih i vlažnih vjetrova. Cvjetovi su nešto manji nego kod pasje ruže, 2-3 cm u promjeru, s pet latica. Ružičaste su boje s bijelom osnovom. Šipak je izduljen, promjera 1-2 cm, crvene boje.

Kulinarska upotreba. Šipci vinske ruže imaju istu kulinarsku primjenu kao i oni pasje ruže. Nešto je manje prikladna za preradu zbog tanjeg masnatog sloja usplođa i nešto oporijeg okusa.

Uzgoj. Uzgoj odgovara uzgoju pasje ruže. Uspjeva na većini tala, uključujući i teška glinena tla. Podnosi vlažnija područja ali ne uspjeva na mjestima gdje se dulje zadržava voda. Cvatnja i stvaranje plodova izostaje ako raste u hladu. Zbog izražene invazivnosti u određenim klimatskim prilikama uzgoj, razmnožavanje kao i prodaja sjemena vinske ruže zabranjeni su u nekim zemljama (npr Južnoafričkoj Republici i dijelovima Novog Zelanda i Australije). Prije sadnje provjerite postoji li zakonsko ograničenje.
Ukoliko se odlučite za uzgoj vinske ruže, ili bilo koje vrste divljih ruža za korištenje šipka, bilo u komercijalnom uzgoju ili uzgoju na okućnici za vlastite potrebe, uputno je kupiti već uzgojene deklarirane sadnice. Iako se divlje ruže mogu uzgojiti i iz sjemena koje skupite u prirodi (doduše klijavost je vrlo niska i postupak koji uključuje stratifikaciju može biti dugotrajan), varijabilnost potomstva je vrlo velika i tako uzgojene ruže su neuniforme kvalitete. Razmnožavanje je moguće i reznicama, ali uspješnost ukorijenjivanja je vrlo niska, a i samo ukorijenjivanje može potrajati do 12 mjeseci. Kupovina sadnica je sigurnija opcija.Vezani članci

Šipak divljih ruža

Rosa spp. - Fructus Cynosbati

Šipak - plod divljih ruža, posebno pasje ruže (Rosa canina), uz kamilicu i metvicu najpoznatija je ljekovita biljka u našim krajevima. Gotovo da nema nikoga tko nije barem jednom popio šalicu ljekovitog i okrepljujućeg čaja od šipka. Doduše, većina nije probala njegov izvorni okus jer je u... » Pročitajte članak

Pasja ruža

Rosa canina

Pasja ruža najčešće je komercijalno uzgajana i u Hrvatskoj u prirodi najrasprostranjenija vrsta divlje ruže. Iako se njen šipak ne smatra tako ukusnim i pogodnim za uporabu u kulinarstvu kao onaj pješčane ili mekane ruže, smatra se najljekovitijom vrstom.
... » Pročitajte članak

Britanski 'ratni' sirup od šipka

Crtica iz povijesti

Sirup od šipka spasio je zdravlje velikom broju djece u Velikoj Britaniji za vrijeme Drugog svjetskog rata.
Zbog pomorske blokade tijekom koje su njemačke podmornice potapale trgovačke brodove koji su plovili prema Velikoj Britaniji opskrba Britanije voćem, posebno agrumima, bila je u potpu... » Pročitajte članak

Britanski 'ratni' sirup od šipka

Recept

Sirup od šipka spasio je zdravlje djece u Velikoj Britaniji za vrijeme Drugog svjetskog rata. Baš zato donosimo recept koji je preporučilo tadašnje britansko Ministarstvo hrane. Iako bi u današnje vrijeme mogli možda i promijeniti metodologiju izrade, donosimo baš ovaj recept. I u privatnom ... » Pročitajte članak